Europa

Wist je dat?

De Europese Unie is pas ontstaan in 1951.  Na de Tweede Wereldoorlog wilden landen samenwerken om te voorkomen dat er ooit nog een oorlog zou ontstaan. In 2020 telde de EU 27 lidstaten. alles samen goed voor 447miljoen inwoners. 

Iedere Europese staat kan lid worden van de EU. Maar dan moeten wel AL de andere lidstaten toestemming geven. Zegt er iemand nee? Dan mag de kandidaat niet toe treden.

Er zijn maximaal 751 parlementsleden uit alle Europese landen. Deze mensen worden om de vijf jaar verkozen. Je kan binnen de hele EU vrij rondreizen zonder een paspoort. Dit komt door het verdrag dat het akkoord van Schengen heet. Brussel is de hoofdstad van de EU.

in 2016 besliste het Verenigd Koninkrijk dat het de EU wou verlaten. Op 31 januari 2020 ook gebeurd. Het is het eerste land dat beslist de EU te verlaten. 

Godsdienst

In Europa is het christendom de grootste godsdienst maar in West-Europa noemt een minderheid van de bevolking (43 %) zich religieus, 37 % is ongelovig. Het minst religieuze land van Europa is Zweden , waar slechts 19 % van de bevolking zich nog religieus noemt en 78 % ongelovig is. In Frankrijk daarentegen noemt 40 % zich wel gelovig. In België noemt 44 % zich nog religieus. Wereldwijd is volgens de studie 63 % van de bevolking religieus

Belangrijk figuur: Jezus

Jezus is geboren in Betlehem in Israël, dit ligt in het continent Azië. 

Jezus is niet in Europa geboren en heeft er zelfs niet rondgetrokken. Toch is Hij een heel belangrijke persoon in veel Europese landen. Zijn volgelingen trokken immers wél rond. De eerste christenen werden zelfs 'mensen van de weg' genoemd. Ze vertelden over Jezus en nodigden anderen uit om ook in God te geloven. Hoe Jezus keek naar mensen met een andere afkomst, lees je in de onderstaande Bijbeltekst. Joden uit de tijd van Jezus gingen niet om met mensen uit Samaria, die ze als afvallige gelovigen beschouwden. Ook was het ongebruikelijk dat een man op gelijke voet een gesprek voerde met een vrouw. Jezus spreekt wel met een vrouw, zonder zich aan de bestaande opvattingen te storen. 

Jezus en de Samaritaanse vrouw 


Jezus was vermoeid van de reis en ging bij de bron zitten; het was rond het middaguur. Toen kwam er een Samaritaanse vrouw water putten. Jezus zei tegen haar: 'Geef Mij wat te drinken.' Zijn leerlingen waren namelijk naar de stad gegaan om eten te kopen. De vrouw antwoordde: 'Hoe kunt U, als Jood, mij om drinken vragen? Ik ben immers een Samaritaanse!' Joden gaan namelijk niet met Samaritanen om. Joh. 4,6-9


Jezus praatte met mensen waar niemand anders tegen sprak. Hij raakte mensen aan voor wie iedereen bang was. Anderen dachten immers dat hun ziekte besmettelijk was ... Jezus legde de vooroordelen van het volk naast zich neer. Hij nam het steeds weer op voor de zwaksten. Christenen vinden het belangrijk om zich net als Jezus zich in te zetten voor anderen. Zo zijn er heel wat priesters die vluchtelingen opvangen in hun kerk.

In deze periode zou Jezus het opnemen voor Vluchtelingen, mensen met een beperking en ook voor mensen die gepest worden. 

land in the picture: Italië

Italië is een republiek, dat wil zeggen dat ze een president hebben. Momenteel is Sergio Mattarella het staatshoofd.

De meeste mensen in Italië hebben een Rooms-katholieke godsdienst. Er wonen meer dan 62 miljoen mensen in Italië.

Italië was in de oudheid het centrum van het Romeinse Rijk, dat uitgroeide tot het grootste rijk van Europa. Later stond in Italië, meer bepaald in de regio Toscane, de wieg van de renaissance een belangrijke kunststroming.

 In Italië bevindt zich het kleinste onafhankelijke staatje ter wereld. Dat dwergstaatje heet Vaticaanstad Dat is het 'land' waar de paus de leiding heeft. De huidige paus heet Franciscus . De paus heeft de leiding over deze stroming van het christendom: de katholieken. Het is ook het enige land waar ze nog Latijn spreken. Vaticaanstad heeft maar ongeveer 300 inwoners. De staat is geen lid van de Europese Unie maar gebruikt wel de euro. Het is de hoofdstad van de Rooms-Katholieke Kerk.

Een mengelmoes in Europa?

 Frietjes zijn typisch Belgisch. Verder hebben veel mensen in ons land lievelingsgerechten die uit alle hoeken van de wereld komen: spaghetti en pizza uit Italië, kebab uit Noord-Afrika, moessaka uit Griekenland, nasi uit Indonesië, sushi uit Japan enz. We eten bijna dagelijks groenten en fruit die onze overgrootouders niet kenden: paprika's en aubergines, mango's en kiwi's ... Ook onze drankjes komen van overal ter wereld. Niemand zou al die 'immigranten' willen terugsturen! 

Mooie kanten van Europa

  •  Multiculturaliteit 
  • Vrijheid 
  • Rijke cultuur 
  • Geschiedenis 

Lelijke kanten van Europa

  • Vluchtelingen 
  • Economische crisis (daklozen) 
  • Politiek (brexit) 
Deze website is uitsluitend bedoeld als informatiebron voor de opdracht van 4 OR/VV
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin