
Afrika
Wist je dat?

Elk mens heeft pigmenten in zijn huid. Hoeveel dat er zijn, bepaalt hoe donker je huidskleur is: van heel bleek
tot donkerbruin. Hoe donkerder je huid, hoe beter beschermd tegen schadelijke invloeden van zonnestralen.
Iemand met een bleke huid en lichtblond haar verbrandt veel sneller. Omdat de eerste mensen in Afrika
woonden, ging hun huid zich altijd maar beter wapenen tegen de felle zonnestralen daar. Nu mensen
veel meer door elkaar wonen en kinderen krijgen met mensen met een andere huidskleur, krijg je allerlei
tussenvormen. Mooi toch: mensen in allerlei kleuren gewoon door elkaar.
Godsdiensten
- Lang geleden waren er in Afrika alleen animistische godsdiensten ( natuurgodsdiensten, de mensen aanbidden de natuur.)
- De meeste Afrikanen zijn nu moslim of christenen. Dit komt door de kolonisten. Zij brachten de godsdienst mee naar Afrika.
- Niet alleen moslimvrouwen uit het Midden-Oosten, maar ook in Europese en Afrikaanse landen dragen een hoofddoek. Hoofddoeken maken heel uiteenlopende meningen los. Voor sommigen is het een teken van onderdrukking. Anderen vinden je losbandig als je geen hoofddoek draagt. Maar een hoofddoek heeft echt niet altijd die betekenis. Veel mensen hebben er geen probleem mee dat vrouwen een hoofddoek willen dragen. 'Ik wil uitkomen voor mijn geloof en voor wie ik ben', zeggen sommige moslimmeisjes. 'Mijn hoofddoek helpt daarbij.

Hoofddoeken
In Nigeria en Soedan is het verplicht om een hoofddoek te dragen. In België en Frankrijk is bijvoorbeeld een boerka echter verboden.
Artikel over Hoofddoekenverbod in andere landen?
Belangrijk figuur: Mozes
Mozes is geboren in Egypte.

- Mozes werd als kind eerst in huis verborgen, maar toen dit niet langer geheim kon worden gehouden, legde zijn moeder hem in een mandje van papyrus (een soort blad) tussen het riet langs de oever van de Nijl, waar hij uitgerekend door de dochter van de farao werd ontdekt en gered.
- Hij was een Joodse man.
- Hij heeft het joodse volk bevrijd van de slavernij uit Egypte en de 10 geboden ontvangen van God op de Sinaïberg.
- Hij is niet enkel belangrijk voor het jodendom maar ook voor het christendom en de islam (volgens de Koran is Mozes een boodschapper en profeet.)
- Hij trok 40 dagen en nachten door de woestijn en stierf vlak voor het beloofde land.
Tot op de dag van vandaag vluchten mensen nog steeds weg uit hun thuisland. Dit kan doordat er oorlog is, armoede of hongernood.
Afrikaanse landen zoals Nigeria en Somalië zijn landen waar nog vaak mensen op de vlucht slaan.
Land in the picture: Egypte

Wanneer je aan Egypte denkt, denk je waarschijnlijk meteen aan de piramides. We weten al dat Mozes een Jood was, maar het volk dat tijdens Mozes' leven heerste in Egypte, geloofde iets anders.
Omdat het er zo warm is en de mensen vaak kleine huizen hebben, komen de mensen vaak op straat en speelt het leven zich meer buiten af. Bovendien helpen de jongere mensen de ouderen, het is helemaal niet ongewoon dat de grootouders bij het gezin in woont.
De meeste Egyptenaren hebben nu de islam als geloof.
Egypte is een republiek, dat wil zeggen dat ze een president hebben de huidige president is Abdul Fatah al-Sisi en geen koning. De hoofdstad is Caïro, er wonen meer dan 100 miljoen inwoners in Egypte. Het is het op twee na meest bevolkte land van Afrika. De meeste Egyptenaren wonen naast de rivier de Nijl. Het grootste deel van het land is bedekt met de woestijnen Sahara en de Sinaï.
Egypte is heel bekend door de godsdienst, farao's en de piramides.
Mooie kanten van Afrika

- Wilde dieren
- Prachtige natuur
- Kleurrijke mensen
- Optimisme en levensvreugde
Lelijke kanten van Afrika

- Oorlog
- Hongersnood
- Armoede
- Ziekten