Antarctica en Oceanië

Wist je dat?

Kijk goed naar de wereldkaart. Buiten Europa blijven er nog twee werelddelen over. Een daarvan is onbewoond, omdat het er te koud is: Antarctica. Daarom trekken we nu naar Oceanië .

Oceanië is het kleinste werelddeel. Het continent bestaat uit heel veel kleine eilanden, maar ook enkele grote waaronder Australië. De natuur is fantastisch op de eilanden. Omdat ze volledig omgeven zijn door de oceaan, zijn er prachtige stranden. Er leven ook fantastische dieren, zoals walvissen en kangoeroes. Op  sommige eilanden zijn er zelfs vulkanen.

In Oceanië woonden oorspronkelijk enkele inheemse volkeren zoals de Aboriginals en de Maori. De eerste Europeanen die Oceanië ontdekten waren de Nederlanders.

Later hebben vooral de Engelsen kolonies gemaakt van de eilanden. Daardoor zijn de inwoners nu voornamelijk Engelstalig. De Engelsen besloten hun gevangenen naar Australië te sturen. In 1788 kwamen de eerste gevangenen aan in de strafkolonie . Later werd het land ook populair onder vrije burgers. Net zoals in Amerika werden de oorspronkelijke volkeren niet altijd even netjes behandeld. Ze werden verdreven naar reservaten . Gelukkig werden intussen heel wat gebieden teruggegeven aan de oorspronkelijke bevolking. 



Aboriginals

Aboriginals waren jagers en verzamelaars; de mannen gingen op jacht en de vrouwen en kinderen verzamelden vruchten, wortels, bessen en granen. Ze leefden van wat ze op hun weg tegenkwamen. In veel stammen is er een duidelijke scheiding tussen de taken van de mannen en de vrouwen.  Als ze moesten vechten, gebruikte ze geen speer of pijl en boog maar wel een boemerang.

De laatste jaren is het aantal Aboriginals weer gestegen, maar weinig daarvan leven nog in de traditionele levenssfeer. Velen wonen in de steden, een klein deel woont in afgelegen woonplaatsen of in aan hen teruggegeven natuurgebieden. Sinds men hier uranium gevonden heeft, dreigt ontginning niet alleen het natuurgebied te vernietigen maar ook de eeuwenoude cultuur.

In de moderne Australische samenleving nemen de Aborigines een marginale positie in. De gemiddelde gezondheid en economische welstand laat nog steeds veel te wensen over. De levensverwachting is dan ook ongeveer 10 jaar lager dan die van de gemiddelde Australiër. Het zelfmoordcijfer onder Aboriginals ligt zeven maal hoger en ziekenhuisopnames door huiselijk geweld 34 maal hoger. Verder hebben Aboriginals dertien keer meer kans om achter de tralies te belanden.

Lange tijd werden de Aborigines door de blanke bevolking beschouwd als het toppunt van 'achterlijkheid'. Door de onderwaardering van de Aborigines en een totaal onbegrip voor hun levensstijl, kwam vanaf de jaren 20 van de twintigste eeuw een beweging op gang die Aboriginekinderen van hun ouders weghaalde en hen bij blanke pleeggezinnen onderbracht.  

Een walkabout is een traditionele tocht waarbij Aboriginals - alleen of in groep - honderden kilometers afleggen in de wildernis. Dergelijke tochten worden vaak beschouwd als een overgangsritueel voor jongeren, maar Aboriginals van alle leeftijden en van beide geslachten gaan op walkabout. 

Godsdienst 

In de meeste landen van Oceanië is godsdienst niet zo vanzelfsprekend meer. Het kerkbezoek loopt de laatste jaren enorm terug. Veel mensen zeggen dat ze niet gelovig zijn. Als kind neem je meestal de godsdienst over van de omgeving waarin je opgroeit. Zo is de kans groter dat iemand zijn doopsel en vormsel zal doen, wanneer zijn ouders ook gedoopt zijn. In Oceanië is het christendom de grootste godsdienst.

 Als dat geloof past bij je manier van denken, ruil je het niet zomaar om. Veel mensen vinden tegenwoordig echter dat ze geen godsdienst meer nodig hebben om gelukkig te zijn. Ze stellen zich vragen bij het geloof en kunnen zich niet meer in alles vinden. Daarom kiezen ze ervoor om als niet-gelovige door het leven te gaan. Dat is geen probleem in Oceanië. 

Ook in Europa denken nogal wat mensen op die manier. Vroeger gebeurde het weleens dat mensen van het ene geloof gingen vechten tegen mensen met een ander geloof. Dat komt nog steeds voor, maar gelukkig niet meer zo vaak. Gelovigen van verschillende godsdiensten zien dat ze heel wat gemeenschappelijke waarden hebben. Op veel plaatsen werken mensen uit verschillende godsdiensten samen aan projecten, bijvoorbeeld voor ontwikkelingshulp of vrede. Maar er blijven altijd verschillen. En die moeten we respecteren.

Belangrijk figuur: Nicole Kidman

Nicole is geboren op Hawaï op 20 januari 1967. Daar woonde ze tot ze 4 jaar was. Daarna verhuisde ze naar Australië. Op 14jarige leeftijd begon ze met haar carrière als actrice. Ze had een lange tijd een relatie met Tom Cruise maar dat huwelijk bleef niet duren.

Nicola kreeg een Oscar voor beste vrouwelijke hoofdrol voor de film The Hours. In 2006 was ze de best betaalde actrice ter wereld.

Ook in de muziekwereld is Nicole geen vreemde, ze zong samen  met Robbie Williams een duet. Een cover van het bekende liedje van Frank Sinatra en zijn dochter.

Verder zet Nicole zich in voor Unicef. Dat is een organisatie die zich inzet voor het welzijn van de kinderen.



Land in the picture Nieuw Zeeland

Nieuw-Zeeland is vooral bekend vanwege zijn prachtige natuur. Je komt in Nieuw-Zeeland tien keer sneller een schaap tegen dan een mens. Nieuw-Zeeland telt immers ongeveer vier miljoen mensen tegenover veertig miljoen schapen!  Nieuw-Zeeland is ongeveer het eiland dat het verst verwijderd ligt van België. Je doet er met het vliegtuig maar liefst 23 uur over.  14 % van de bewoners stamt nog af van Maori. De kiwi is het nationale symbool van Nieuw-Zeeland. Nee hoor, het gaat niet om de lekkere vrucht, maar wel om een kleine loopvogel die enkel in Nieuw-Zeeland voorkomt.

Het is nog steeds lid van het Verenigd Koninkrijk dus is Elizabeth II het staatshoofd. Zij wordt vertegenwoordigd door een gouverneur-generaal genaamd Jacinda Ardern.

Ongeveer 68% van de bevolking is van Europese oorsprong; Duitsland en Ierland, maar ook onder andere uit Zuid-Afrika. Maori's maken voor 14,6% deel uit van de bevolking en zijn de oorspronkelijke bewoners van Nieuw-Zeeland. De overige circa 17% bestaat hoofdzakelijk uit Aziaten en Oceaniërs.

Nieuw-Zeeland trekt jaarlijks veel bezoekers. Het wordt door veel mensen gezien als een van de mooiste landen met betrekking tot de natuur. Het land heeft meerdere nationale parken in de aanbieding, terwijl het ook verschillende onbewoonde eilanden te bieden heeft. Tevens wonen de oorspronkelijke bewoners, de Maori's, nog steeds op het eiland. 

Wist je dat de Maori een speciale dans hebben? Dit is een Haka. De nationale rugby ploeg van Nieuw zeeland doet er altijd eentje voor de wedstrijd begint.


Antarctica 


Is het 5de grootste continent. Het wordt omringd door de Atlantische, Indische en de Grote Oceaan. 

Het continent is bijna volledig bedekt met een ijskap van al het ijs van de wereld ligt 90% op Antarctica. Het is het koudste gebied op aarde. De laagste temperatuur ooit gemeten was -93,2 °C  

Hoewel er al veel eerder vermoedens bestonden over een zuidelijk continent, werd Antarctica pas in 1820 "ontdekt".

Tussen 1897 en 1899 werd voor het eerst overwinterd op Antarctica tijdens een Belgische expeditie onder leiding van Adrien de Gerlache met de Belgica.

De bevolking van Antarctica wordt geschat op ten minste 1000 mensen. Het aantal verschilt per seizoen. Antarctica heeft geen permanente bewoners. 


Mooie kanten van Antarctica en Oceanië

  • Godsdienstvrijheid 
  • Bijzondere dieren 
  • Natuur (bijvoorbeeld Uluru)


Lelijke kanten van Antarctica en Oceanië

  • Geïsoleerd (moeilijk om er te gaan wonen/werken) 
  • Vroegere uitbuiting van aboriginals 


Deze website is uitsluitend bedoeld als informatiebron voor de opdracht van 4 OR/VV
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin